Zamana Yetişme ve Kentler Arası Mücadele!

Trabzon Karadeniz sahilinde üçüncü Büyük şehir statüsünde olan bir yer. Samsun, Ordu ve Trabzon!..
Ordu ile nerdeyse aynı nüfusa sahip. Trabzon bütün bölge müdürlüklerini bünyesinde barındırıyor. Unutmayalım Ordu yeni büyük şehir statüsünü aldı. Samsuna bitişik olması Ordu’yu baskılamış. Binlerce memur o nedenle Trabzon’da görev yapıyor. Bu zamanın reel durumu değil tarihi bir kent olması ki, bin yıllara dayanan bir yerleşke olması, o zamanki yolların kavşağında bulunması nedeniyle tarih ve kültür anlamında da çok önemli bir vilayetimiz Trabzon.
Tarihin bu önemli kenti Trabzon, bu unvanı şimdi almadı demek istiyorum. O nedenle de kent anlamında Rize gibi bir Cumhuriyet kenti değil. Rize 1920’ lerde küçücük bir kasaba idi. 1936 da il oldu. Bugün 140 bine yaklaşan nüfusla önemli bir kent. Trabzon’un yarısı kadar.
Trabzon Cumhuriyet döneminde yapılan yatırımlardan en fazla payı alan bir il.
Hakki mı?
Elbette hakkı. Tarihi unvanına, şanına yakışan bir şehir olmalı. Hiç itiraz yok! Fakat, bunun için
“ Atatürk dedi” gibi klişe slogana, can bezdiren söyleme gerek yok kanaatimce!
Politik çıkar endişesi ile, menfaat dürtüsü ile Trabzon’a şirin görünme aymazlıktır.
Ne diyecekti ziyaret ettiği bir ile? Elbette o gün olmayan imkanlardan bahsederek çözeceğini vaat edecekti tabiatıyla…
Bunu kutsamanın ne önemi var anlamadım vallahi!
Var olan limanı taşla dolduracağım diyemezdi zannedesersem!..
İnsana tapmak hakikaten bir büyük handikaptır!.. FETÖ’YA tapanlar bu ülkeyi ne hale getirdi gördük. Diğerlerinin de onlardan farkı yok. Onlarda FETÖ gibi insana tapıyorlar, kutsiyet atfediyorlar!
Zaman modern çağ!..
İhtiyaçların giderilmesine izlenecek yol insanı olmak zorunda! Kimse kimsenin hakkını o veya bu nedenle gasp etmemeli. İletişim çağında neler yapılıyorsa anında mukayese edilebiliyor, hakkı yenen feryat figanı anında başlatabiliyor!…
“Atatürk dedi” ile hiçbir şey yasallaştırılamaz. Allah değil haşa! İnsandır Atatürk. Dehadır, asrın dehasıdır, o başka!..
Çevrendeki bütün vilayetlerin hakkını gasp edeceksin “Atatürk dedi” sloganı ile hakkı yenilenleri susturacaksın yok öyle yağma!..
Atatürk belli ki aydınlanmacılarımızı aydınlatamamış!
Adana’da yüz yıl önce yaşanan bir vakayı anlatalım, sonra da bu konuya noktayı koyalım.
Kozanlılar Adana’ya giderken İmamoğlun’dan geçmek zorunda. Ama her gün olmadık engellerle Kozanlıları canından bezdirdi imamoğlu’lular… Bir gün bir adam eşeğiyle Kozandan Adana’ya giderken “vay sen bu zayıf eşeğe neden bindin” diye adam akıllı dayak atarlar. Adam çaresiz. Eşeğine “bey hey eşek! Bana imamoğlu’nda çok akrabam var neden demedin” der!..
En çok deresi ve dere ıslah çalışmalarının olduğu Rize Trabzon’dan gelen araçlarla doludur. Giresun keza öyle!
Bu çağda Samsun’dan Rize’ye Artvin’e gelecek hızlı tren Trabzon’un üstünden geçemez ki! Samsun Ordu Giresun, Trabzon, Rize, Artvin hepsine uğrayacak. Bunun için “Atatürk dedi” ne demek. Yani Atatürk Trabzon’a demiryolundan bahsettiyse ilahi bir şey mi dedi, anlamadım!..
Her şeye ama her şeye ikra ettirmeyin Allah aşkına!
Kozanlı İmamoğlu çatışması bu zamanda akla ziyandır. Teknik vardır, bilim vardır, ortak çıkar vardır, en önemlisi herkesin hakkı eşittir bu zamanda.
Samsun Sarp Hızlı tren hattı farz, Erzincan Trabzon hattı mekruhtur. M.Emin hocaya bir selam gelsin benden!…
Sevgi ve saygılarımla

Metin TOPÇU

HABER BİLGİLERİ
Bu haber 28 Ekim 2019, 07:40 tarihinde Ekonomi, Köşe Yazarları, Küçük Manşetler, Manşet, Yazar 1 kategorisinde yayınlandı.
OKUNMA
Bu Haber 302 Kez Okunmuş..
PAYLAŞ
facebook Twitter Frienfeed Twitter Google
YORUM YAZIN
Benzer Haberler
MbTasarıM
MUHLAMA KARADENİZ MUTFAĞI
Yazarlarımız
KARADENİZ VİRA FACEBOOK
Resim Galerisi
PUAN DURUMU