Koskoca şehrin halledilemeyen bir çok işi var diyen kardeşlerime sözüm olamaz, fakat bunların arasında havaalanı bambaşka bir yerde duruyor.
Havaalanı olmayan bir ilin çağı yakalaması mümkün değildir.
Dünyada havaalanı olmadan gelişen parlayan bir il göstermezsiniz.
Turizmde istediğiniz yere asla gelemezsiniz.
Uluslar arası etkinlikler düzenleyemezsiniz.
Hele Rize gibi ülkenizin en haşin coğrafyasında ve gelişmiş nüfus yoğun merkezlerin uzağında. Nüfusunun üç katı dışarıda olan bir il. Sıla özlemi çeken, gurbetin yolunu gözleyen yüz binlerle dolu bir il.
Dünyada eşi benzeri bulunmayan cennet bir diyar Rize.
Düşünün, koskoca Karadeniz’de en kaliteli termal kaynakları olan bir il.
Üniversite şehri.
Karayolları bağlantısı çok sınırlı. En yakın Merkez Samsun405 km.
Deniz yolu kullanılmıyor, tren yok, hava yolu yok.
Başbakanımız Zafer havaalanı açılışında “Şu anda havayolu ile seyahat artık karayolu ile seyahat etmek kadar adeta eşdeğer haline geldi. İktidara geldiğimiz 2002 yılında ülke genelinde tarifeli sefer düzenlenen havalimanı sayısı 26`ydı, bugün ülkemizin dört bir yanında 48 havalimanı var. Türkiye`nin geneline baktığımız zaman bu 48 havalimanına 81 ilden ortalama 45 dakikada ulaşabiliyorsunuz diyor.
Bizim yani Artvin ve Rize’nin havaalanına ulaşma ortalaması 2 .25 dak.Yani Rize Merkez 1.5 saat Hopa, 3.20 dak. Ortalaması 2.25 dak ediyor. Bu rakamlar HAVAŞ tan alınmıştır.
Uçak yolculuğunu tercih etmiş insanlara100 kmden fazla kara yolu kat ettiremezsiniz. HAVAŞ sabah saat 5 te Trabzon havaalına olacak şekilde saat başına seferleri neden yapıyor. Gece 12 ye kadar bu arabalar ve diğer şirket arabaları Rizeye Artvine yolcu taşıyor.
700 binlere ulaşan yolcu sayısı ile Rize ve Artvin Türkiye’deki 48 havaalanı içersinde 13-14 sıraya geliyor. Bu yoğunluk günden 15 uçağın sefer yapması demek.
Yani günde bir uçak ne işe yarar havaalanı demeyelim.Şunun şurasında 30 dakikalık yol demeyelim. Gerçek ortada,süreler ortada. Bu rakamların doğru olup olmadığına bakalım.
Bizi çağın modern ulaşım aracından ebediyen mahrum etmek isteyen çevrelere müsaade etmeyelim.
Trabzon Havaalanından 2012 yılı ekim ayı itibariyle 2.073 bin kişi seyahat etmiş. Bu miktarın yüzde otuzunu Rize ve Artvin’e gidenlerin oluşturduğunu bilmeyen yok.
Rize’ye direk uçak bileti diye açıklama yapanlara şimdi denizde uçak diye bir başka haber eklendi.
Allahtan Sayın Karal “Artvinliler, Borçka Baraj Gölü`ne uçak indirecek biz de Karadeniz`e indireceğiz. Ancak bu Rize`de bir havaalanı yapılması çalışmalarımızı aksatmayacak”.dedi
Çünkü sayın KARAL bu tip büyük projelerde çok önemlidir. OVİT konusunu kamuoyuna mal ettikten sonra, bütün STKlarımız kurumlarımız katılmasına rağmen çok uğraştık. Sayın KARAL’IN OVİT konusunda ki muhteşem ısrarı sesimizin başbakana duyurulmasında çok büyük etkisi vardır. Ve Zannedersem KARAL olmasaydı OVİT dağına tünelde hayaldi. Rize Erzurum bölünmüş yollu yılları alabilirdi. KARAL bastırdı, gereğini yaptı ve bugün orada tünel ve yolun inşaatı devam ediyor.
Sıra ikinci ve devasa bir hizmete gelmiştir.
HAVALANI IŞIKLARINI KİM YAKACAK boşuna demedim.
KARAL o ışıkları karartmaz, bana göre Rize Recep Tayip Erdoğan havaalanının ışıklarını yine Sayın KARAL yakacaktır.
Kendisinden çok acele, başakca oyunlar devreye girmeden harekete geçmesini ve sesimizi, haklılığımızı, hakkımızı sayın Başbakanımıza duyurmasını istiyorum.
Havaalanı projemiz, gerekçeleri, her şeyi hazır. Tam bir aydır Rize Kent Konseyi çalışıyor.
Kurulan havaalanı çalışma gurubu çalışmalarını tamamladı. Kurumları STK ları bilgilendirme turlarımıza başladık. Bir yandan “havaalanı isteriz diyenler imza kampanyaları yürütüyor. Havaalanı isteği çığ gibi. Çünkü gerçekten bu ilin havaalanına çok büyük ihtiyacı var.
Eğer gelişmiş bir şehir, marka bir şehir olamak istiyorsak, dünyanın dört bir yanından tursitlerin gelip ekonomimizi canlandırmasını, hizmetin kalitesini yükselmesini istiyorsak bu kampanyalara bir şekilde destek olalalım.
2023 te havaalanı olamayan sadece 11 il kalacak. Bu 11 il arasında olmayalım.
Sevgi ve saygılarımla…
3.12.2012