Rize ilimizde gelecek yıl hizmete girecek olan havaalanı ilerde ki yıllarda yapılacak Samsun-Sarp demiryolu, lojistik Merkezi, ulaştırma, lojistik ve hizmet sektörlerinde faaliyette bulunan işletmelerin sayısını giderek arttıracaktır. Yolcu taşımacılığı hava, demiryolu,kargo taşımacılığı ve yer hizmetleri sektörü de hızla büyüyecektir. Buna bağlı olarak bu sektörlerde nitelikli işgücü talebi de artacaktır.Rize, Artvin ve çevre illerde ki genç issizlere istihdam imkanı doğacaktır.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri, yük ve yolcu taşıyan sivil havacılık firmaları ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının sivil havacılığın her alanında; elektrik – elektronik mühendis / teknisyen, kule operatörleri, yer hizmetleri uzmanları, yükleme-boşaltma operatörleri, havaalanların da ki çeşitli operasyonlardan sorumlu görevlilere ve bu sektörde çalışmak üzere eğitimli, sertifikalı donanımlı işgücüne ihtiyaç artacaktır.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi bünyesinde; eğitimli ve sertifikalı personelin yetiştirilmesi amacıyla açılacak, “Sivil Havacılık Yer Hizmetleri ve Taşımacılığı Programı” n’da sektörü ve diğer sektörlerle ilişkileri iyi bilen, ilgili mevzuatlara hâkim, liderlik, iletişim, yaratıcı düşünce yeteneği ve problem çözme becerileri gelişmiş, iyi derecede yabancı dil bilen, gerekli bilişim teknolojilerine hâkim, araştırmacı ve girişimci bireyler yetiştirilmesi hedeflenmelidir. Ayrıca İşkur bünyesinde açılacak mesleki kurslar ile de terminalde, şutta ve apronda çalışacak işçiler temel eğitimlerin bir kısmını almalıdır.
Bunun yanı sıra, şu anda 25000’in üzerinde yolcu hizmetleri, harekât ve ramp personelinin görev yaptığı havacılık sektöründe bu eğitim programından mezun olanlara duyulacak ihtiyaç noktasından bakıldığında, önümüzdeki yıllarda havayolu şirketlerinin büyümesi ve yeni havayolu şirketlerinin açılmasıyla bu sayının 40000’i geçeceği öngörülmektedir. Bu nedenle bu alanda eğitimini Yükseköğretim düzeyinde tamamlayan işgücünün sektöre olan kazanımı önemli görülmektedir.
Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alacak olan, “Sivil Havacılık Yer Hizmetleri ve Taşımacılığı Programı” açılmasının gerekçeleri sıralanacak olursa;
Bu programın ana hedefi, en az bir yabancı dili konuşabilen, havacılık sektörünün işleyişini bilen, nitelikli ve globalleşen dünyada sektörün rekabetçi ortamında uluslararası alanda çalışabilecek işgücünü yetiştirmek.
Gerek sanayi bölgeleri üretim ve hizmet işletmeleri ile geliştirdiğimiz işbirlikleri, yük ve yolcu taşıyan sivil havacılık firmaları, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile imzalanan kurumsal protokoller çerçevesinde öğrencilerimiz endüstriye dayalı öğrenme ve staj olanaklarına da sahip olacaktır.
Bu işbirlikleri aynı zamanda havacılık sektöründe faaliyet gösteren firmaların gelişmelerine de katkı sağlayacaktır.
Bu hususlar değerlendirildiğinde açılacak programın bölgemiz ekonomisi üzerinde yaratacağı katma değer önemli görülmelidir.
Meslek Yüksekokulu’nun programında amaç, alanlarında yeterli bilgi ve beceriye sahip, ticaret, sanayi ve hizmet sektörlerinin rekabet gücünü artıracak nitelikli insan gücü (tekniker ve meslek elemanı) yetiştirmek olmalıdır.
Meslek Yüksekokulu, Rize ve bölgesinde, endüstri ve iş dünyası ile geniş işbirliği ve ortak çalışmaları yürütme olanakları bulunmaktadır. Öğrenci kaynağının devamlılığı vardır. Ulaşım olanakları yeterli ve kolaydır.
Mevcut koşulların uygunluğu ve yaratılan imkânlar dikkate alınarak, bu bölümün açılmasını elzemdir. Bu çerçevede yukarıda ayrıntılı olarak açıklanan gerekçelere bağlı olarak “Sivil Havacılık Yer Hizmetleri ve Taşımacılığı Programı”nın açılması, önemli ve gerekli görülmektedir.
Konuyu siz değerli hemşerilerimin bilgisine ve ilgisine sunarım.Umarım yetkili ve etkili büyüklerimiz de gerekli hassasiyeti gösterirler.
Saygılar,
Mustafa Barış Öztürk
Sivil Havacılık ve Lojistik Uzmanı-Matematikçi