MUHTAR ADAYLARI NE KADAR MAHALLELİ
Ailemiz Liman mevkii de denilen Rize Camiönü Mahallesinin en eskilerinden. Büyük dedelerimiz bu mahalleye yerleştiğinde mahallede sadece üç-beş aile varmış.
Baba tarafım mahallenin en eskilerinden olsa da, anne tarafım öyle değil.!
Aron-Sütlüce köyünden olan rahmetli annemin dedesi Ömer Demircan, Gülbahar Mahallesine yıllar önce yerleşenlerden. Yine Aron’dan olan Köse ailesinden dedemin dayısı Rauf Köse de aynı tarihlerde bu mahalleden arsa alıp buraya yerleşmiş.
Gülbahar Mahallesi bir kaç ailenin çok eski yerleştiği mahallelerden biri. Bu eski aileler, köylerden, mahalleye sonradan yerleşenlere şehirli gözüyle bakmazlar.
Bu konuda bir anım var; Vaktiyle (rahmetli olmuş olan)mahallenin eski sakinlerinden, birçoğunuzun yakından tanıdığı, sürekli traşlı, kravatlı, takım elbiseli gezen bir yaşlısını arabama almıştım. Kısa sohbette, mahallenin binalarla dolması ve yabancılaşmasından konu açılınca bana şöyle bir söz etti: “siz de artık bu mahalleli sayılırsınız, sanırım dedelerin buraya yerleşeli 300 yıldan fazla oldu.”
Bu söz üzerine doğrusu gülesim gelmedi değil.. Demek ki mahallenin eskilerinde bilinç altı böyleymiş. Yani anne, dede, dayı tarafım 300 yıl önce Aron’dan/Camidağı’ndan çıkıp mahalleye yerleşmiş olmalarına rağmen bu yaklaşıma göre yine de tam mahalleli sayılamıyormuş.. Peki bu düşünce çok mu yanlış?
Özetle: Bir mahalleden sayılmak için kısa bir süre önce gelip, o mahalleye yerleşmiş olmak yeterli değil bence de..
Bir mahallenin tarihini, dokusunu, kokusunu hissetmek için birkaç kuşak önce o mahalleye yerleşmiş olmak gerek..
Muhtarlara işe yeni başlamış bir memur kadar yani asgari ücret verilmesiyle birlikte muhtar adayları birden çoğalıverdi. Kısa bir süre önce yerleştiği mahallede muhtar adayı olarak ortaya çıkmak hukuken mümkün olsa da bence etik olarak doğru değil!
Muhtar adayı en azından aday olduğu mahallede doğmuş olmalı. O mahallede yetişmiş, o mahallenin havasını almış olmalı.
Günümüzde muhtarlıkların görevleri kalmadığı için temel düşüncem yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılması ve muhtarlıkların kaldırılması şeklinde .
Ancak, şu an böyle bir şey söz konusu olmadığına göre hiç olmazsa etik değerlere öncelik verip, adaylık için o mahallede doğmak, yaşamak öncelik olmalı…
Bilmem sizler bu konuda ne düşünüyor sunuz?
HABER BİLGİLERİ
Bu haber 15 Mart 2024, 22:30 tarihinde Genel, Köşe Yazarları, Küçük Manşetler, Yazar 2 kategorisinde yayınlandı.
OKUNMA
Bu Haber 130 Kez Okunmuş..
PAYLAŞ
facebook Twitter Frienfeed Twitter Google
ETİKETLER
YORUM YAZIN

İsim :

E-posta:

WebSite:

Benzer Haberler
MbTasarıM
MUHLAMA KARADENİZ MUTFAĞI
Yazarlarımız
KARADENİZ VİRA FACEBOOK
Resim Galerisi
PUAN DURUMU